Nikotin vs. koffein - Lika men ändå olika!
Som Frank Sinatra sjöng “Ain’t that a kick in the head”, skulle vi kunna säga om nikotin och koffein. Dessa stimulanter används flitigt och har blivit en del av många människors vardag. Vare sig du vill åt en uppiggande känsla, en morgonrutin eller smaken av kaffe så ger koffein och nikotin dig liknande effekter. Fungerar dessa ihop och hur lika är de egentligen? Ta reda på mer om deras egenskaper här!
Hur skiljer sig nikotin och koffein?
Båda substanserna har gemensamma egenskaper som stimulerar kroppen och sinnet, men de skiljer sig åt i hur de används och deras effekter. Nikotin förekommer främst i produkter som snus, cigaretter och nikotinpåsar medan koffein vanligtvis finns i mat och dryck som te, kaffe, choklad och även energidryck för att piggna till. Koffein verkar uppiggande och nikotin, belönande och ökad fokus. Effekten av koffein och nikotin skiljer sig också åt, nikotinets effekt varar vanligtvis mellan 1-2 timmar, vilket gör att man ofta snusar flera gånger om dagen, medan koffeinet har en längre effekt som brukar vara mellan 3-5 timmar.
Det är alltså en del skillnader mellan de här två, och för att visa ännu tydligare på det, låt oss gå igenom vad nikotin och koffein faktiskt är!
Vad är nikotin?
Nikotin förekommer naturligt i tobaksplantan som är den mest kända källan. Det produceras som gift för att skydda mot skadedjur och insekter. Vi känner mest igen nikotin från cigaretter, snus och även som läkemedel i form av exempelvis nikotinplåster. Det görs även syntetiskt nikotin, som är nikotin som tillverkas i ett laboratorium istället för att tas från tobaksplantor. Forskare skapar en molekyl som fungerar precis som naturligt nikotin, men det behövs ingen tobak för att göra det.
Nikotinet finns i mer än bara snuset
Du kanske inte visste det, men nikotin förekommer även naturligt i potatisväxter, dock i mycket små mängder. Enligt en studie från The New England Journal of Medicine innehåller 1 gram potatis cirka 15 nanogram (ng) nikotin. En vanlig portion snus innehåller ungefär 8–22 milligram (mg) nikotin, beroende på märke och styrka.
Det betyder att 533 kg potatis är ungefär samma mängd nikotin som i en prilla. Nikotin förekommer även i tomater, aubergine och blomkål men också i mycket små mängder.
Vad är koffein?
Låt oss backa bandet några århundraden, legenden säger att en getherde vid namn Kaldi upptäckte att hans getter var pigga om nätterna och inte kunde sova, efter att de ätit från en specifik buske. Detta ska ha varit början av kaffets historia. Det dröjde dock till 1500-talet då den första koppen kaffe hade druckits.
Även koffein produceras av växter som ett skydd mot skadedjur och förekommer naturligt i kaffe, te och även choklad. Koffein har en vätskedrivande effekt, men inte tillräckligt starkt för att orsaka uttorkning hos de flesta som man kan tro. Det går bra att dricka koffeinhaltiga drycker som en del av ditt dagliga vätskeintag. Koffein är den mest konsumerade substansen i världen och inte undra på att te och kaffe är världens mest populära drycker.
Mängden koffein varierar på olika produkter
Mängden koffein i olika produkter beror på dess styrka, växtsort och var växten odlats. Nedan listar vi några av de vanligaste dryckerna som innehåller koffein.
- En kopp grönt te (250 ml) – 250 mg
- En kopp kaffe (250 ml) – 100 mg
- En burk Nocco (250 ml) – 180 mg
- En kopp chokladdryck (250 ml) - 25–40 mg , beroende på kakaons koncentration och mängden kakao som används.
- Ett glas Coca Cola zero (250 ml): 24 mg
Nikotin vs koffein - lika eller olika?
Likheterna mellan dessa är flera, som LGC´s artikel nedan beskriver, påverkar både nikotin och koffein det centrala nervsystemet och ger en känsla av ökad vakenhet och en uppiggande effekt. De utsöndrar även dopamin som påverkar hjärnans belöningssystem.
Effekterna på nikotin och koffein i kroppen
Det är många likheter med effekterna på dessa och de är listade nedan!
Egenskap | Nikotin | Koffein |
---|---|---|
Stimulerande effekt | Påverkar det centrala nervsystemet och ökar pigghetskänslan. | Påverkar det centrala nervsystemet och minskar trötthet. |
Snabb effekt | Verkar snabbt efter intag, inom några minuter. | Verkar snabbt efter intag, ofta inom 15–30 minuter. |
Vardagsbruk | Vanligt i dagliga rutiner, speciellt för att förbättra fokus. | Vanligt i dagliga rutiner, särskilt för att förbättra fokus. |
Används globalt | Konsumeras världen över i olika former. | Konsumeras världen över i drycker som kaffe och te. |
Påverkar humör | Kan förbättra humör tillfälligt och ge en belönande känsla. | Kan förbättra humör tillfälligt och minska stress. |
Dosberoende effekter | Låg dos ger positiva effekter, hög dos kan orsaka stress. | Låg dos ger positiva effekter, hög dos kan orsaka rastlöshet. |
Varför dricker vi kaffe och snusar så mycket?
Doften av nybryggt kaffe på morgonen kan nog de flesta känna igen från minnet. Förutom att det smakar gott så ger både kaffe och snus en kick för hjärnan, som LGC´s artikel om nikotin säger, så innehåller nikotin stimulerande ämnen som utsöndrar dopamin och adrenalin som påverkar hjärnans belöningssystem. Båda är också en stor del av vanor och ritualer.
För många är morgonkaffet en helig stund, eller fikastunden på jobbet, som också blir ett socialt sammanhang. Likaså med snus, det kan brukas i sociala sammanhang och kan ibland vara en metod att hantera stress eller ha en lugn stund.
National Health Service, som är Storbritanniens offentliga sjukvårdssystem, skrev en artikel om myter om nikotin och säger att även om nikotin är beroendeframkallande, är det i sig självt inte särskilt skadligt för hälsan. Det är de många giftiga ämnena i tobaksrök som tjära och kolmonoxid som står för nästan all hälsoskada. Nikotin har under lång tid använts säkert i läkemedel för att hjälpa människor att sluta röka.
De flesta är överens om att nikotin är mycket beroendeframkallande men när det gäller koffein är det delade meningar. Vissa läkare hävdar att det finns beroendepotential men att suget egentligen inte är lika starkt och att belöningskänslan inte är där på samma sätt som med till exempel nikotin, medan andra anser att båda är lika beroendeframkallande.
Hur fungerar nikotin och koffein tillsammans?
Många gillar att ta en prilla till kaffet och kanske tänker man att det gör en extra pigg och alert, men hur fungerar egentligen de två tillsammans? Det är lite delade meningar om detta och vi ska kika på dessa här.
Enligt en artikel av Akademiska sjukhuset bryter nikotinet ner koffeinet så att det är ute ur kroppen dubbelt så snabbt, det är därför snusare kan känna att de behöver mer kaffe än någon som inte snusar, för att känna någon effekt. Det gör också att man förmodligen kommer må dåligt om man slutar snusa men dricker samma mängd kaffe.
Fredrik H Nyström, MD PhD professor i internmedicin, anser att forskningen är bra och välgjord som visar att nikotin och koffein ihop istället förstärker varandras effekt på kroppens energiförbrukning, alltså på pigghet eller vakenhet. Han säger:
"Om man lägger till 50 mg koffein till 1 mg nikotin så stiger förbränning av fett och kolhydrater nästan dubbelt så bra och det utgör en grund för att man kan få till exempel mindre viktuppgång om man slutar röka men då tar nikotinersättning (tex snus) och dessutom kaffe.”
Snus & kaffe - Mångas morgonrutin
Vi på Snusnetto bestämde att vi helt enkelt frågar en snusare om hans snus- och kaffevanor, för att se hur han upplever det. Utifrån hans svar kan vi se att han upplever en positiv effekt av att snusa i samband med kaffe. Han uppger att snuset skulle vara svårast att släppa men att kaffet är en viktig del av morgonrutinen för att piggna till.
Vi har träffat Melker på Snusnetto och ställt några frågor om just nikotin och koffein.
Hur många koppar kaffe dricker du om dagen?
Jag dricker 2-3 koppar per dag.
Hur mycket snusar du?
En dosa per dag, runt 20 - 24 prillor.
När på dagen brukar du snusa och dricka kaffe?
Snusar då och då under hela dagen och sen blir det kaffe på morgonen och efter lunchen. Om man är seg så kan det bli en eftermiddagskaffe också.
Upplever du någon skillnad i effekt jämfört med att bara konsumera en av dem?
Ja, om jag inte hade tagit kaffe på morgonen hade jag fortfarande varit seg.
Om du skulle behöva välja bort antingen kaffe eller snus, vilket skulle vara svårast att avstå från, och varför?
Om jag måste välja, hade jag nog tagit bort kaffet ändå. Det känns som att det hade påverkat mig minst.
FAQ
Ja, det förlänger tiden det tar att somna om du tar koffein för nära inpå läggdags. Det kan även försämra sömnkvalitén och göra att du får färre perioder av djupsömn. Men effekten av koffein på sömnen är väldigt individuellt och vissa påverkas inte alls.
Det beror på ålder, vikt, hälsotillstånd och känslighet för koffein. Men en ungefärlig dos att inta per dag är 400 mg som anses säkert för de flesta.
Ja, bland annat kan man hitta koffeinfritt kaffe och även rooiboste som inte innehåller koffein. Det finns även nikotinfritt snus i olika smaker. Andra alternativ är tuggummi och halstabletter, utan nikotin.
Sammanfattning
Koffein och nikotin är som två motsatser, som ändå delar en hel del likheter. De piggar upp, ger ett dopaminpåslag och har blivit en del av mångas dagliga rutiner. Men de har också sina unika sidor, koffein är uthålligt och nikotin intensivt. Även om de ofta används var för sig, så är kaffe och snus en vanlig kombination, som verkar fungera tillsammans.
Källor
- Karolinska Institutet - Nyfiken på kaffe | Karolinska Institutet
- Nesta - Koffeinets halveringstid: En djupdykning i dess egenskaper och effekter - Nesta.se
- Akademiska sjukhuset - klinisk-handbok-tobak-och-nikotin-2018-01-03.pdf
- Folkhälsomyndigheten - Nikotinprodukter och hälsorisker — Folkhälsomyndigheten
- Alliansen - Vetenskap - Nikotinets verkningsmekanismer – Alliansen för Nikotin och Vetenskap
- LGC - Nicotine: Origins & History | Smoking Out The Truth | LGC Standards
- NHS - Vaping myths and the facts - Better Health - NHS
- Livsmedelsverket - Koffein